skip to Main Content
Een Elektrische Scooter Wel Of Niet?

Een Elektrische Scooter wel of niet?

Elektrische-scooter;
Elektrische scooters zie je steeds vaker voorbij komen. Ze zijn milieuvriendelijk en zeer betrouwbaar. Er zijn een aantal voor- en nadelen die deze scooter heeft net zoals vele andere producten met concurrenten. Hieronder daarom wat meer informatie;

Wat is een elektrische scooter;
Een elektrische scooter is een scooter die niet op benzine rijdt zoals we gewend zijn. Een elektrische scooter rijdt op elektriciteit. In plaats van dat je naar een tankstation rijdt om de benzinetank te vullen, kun je de elektrische scooter thuis opladen aan het stopcontact. Zo word de accu opgeladen waar de scooter op rijd.

Voor- en nadelen elektrische scooter;
Zoals elk product kent ook de elektrische scooter een aantal voor- en nadelen. Om te beginnen is de elektrische scooter super vriendelijk voor het milieu omdat er geen brandstof verbrand wordt wat resulteert in uitstoot. Daarnaast is de scooter muisstil omdat er geen verbrandingsmotor aan het werk is. Elektriciteit is ook nog is goedkoper dan benzine dus de prijs die je betaald per gereden kilometer is hierdoor een stuk lager.

Bij een normale scooter moet je de motor starten en bij een elektrische motor is de motor altijd direct klaar voor gebruik. Startproblemen behoren hierbij tot het verleden. Het enige onderhoud wat er bij een elektrische scooter nodig is zijn de banden, remmen en controle op de verlichting. Een nadeel is dat een elektrische scooter een klein actieradius heeft. Dit houdt in dat de afstand die je kunt rijden met een volle accu vaak niet meer dan 100 kilometer is. Een kleine berekening om het goed te kunnen  vergelijken met een brandstof scooter – Een scooter met brandstof motor die 1 op 40 rijdt en een tankinhoud heeft van 5 liter kan een afstand afleggen van 200 km (40×5).

De accu’s hebben een beperkte levensduur. Hoe beter je hiermee omgaat, hoe langer ze meegaan. Mochten de accu’s slechter worden dan moeten deze worden vervangen. Dat kun je merken aan; als de scooter de topsnelheid niet meer haalt, onderweg uitvalt of snel leeg raakt. Accu’s zijn wel prijzig en kunnen een paar honderd euro kosten.

De Plus- en minpunten van een elektrische scooter;

Pluspunten:
Geen Motorisch Onderhoud
Milieuvriendelijk
Kent geen startproblemen
Lage verbruikskosten
Super betrouwbaar
Kent geen startproblemen
Geen uitlaat, geen stank/rook
Geen kans op lekkage van vloeistoffen
Sneller dan een brandstof scooter

Minpunten:
Accu’s zijn erg duur
Opladen kan nog niet overal
Actieradius is minder groot
Niet op te voeren

Wat kost een elektrische scooter;
Een elektrische scooter is vaak niet duurder in aanschaf vergeleken met een scooter die beschikt over een benzinetank en brandstofmotor. Een elektrische scooter koop je al vanaf zo’n 1400 Euro. Hoe meer luxe of betere kwaliteit, hoe duurder de scooter. Dit ligt geheel aan de consument zelf.

Hoeveel tijd kost het om de accu’s op te laden;
Het laadproces van de scooter accu verloopt in het begin erg snel. Zo kun je in 2 à 3 uur tijd de accu’s voor 75% opladen. De laatste 25% duurt wat langer en neemt een aantal uren (3-6) in beslag.

Tips;
Zet de elektrische scooter niet met een lege accu weg maar zorg dat hij aan de lader komt te hangen. Als je de scooter zo vaak mogelijk aan de oplader koppelt dan gaan de accu’s het aller langste mee. Dit heeft er mee te maken dat een accu sneller slijt als hij helemaal leeg gemaakt wordt en voor een bepaalde tijd niet wordt opgeladen.

Overige vragen;

 • Helmplicht
  Net als bij een normale scooter is de helm alleen verplicht bij de 45km uitvoering.
 • Rijbewijs
  De elektrische scooter wordt gezien als een normale en er wordt geen uitzondering gemaakt voor het type motor. Een scooter rijbewijs is dus verplicht.
 • Verzekering
  Ook een elektrische scooter moet je verzekeren omdat dit een gemotoriseerd voertuig is.
 • Scootermodellen
  Elektrische scooters kom je in allerlei modellen tegen van sportief tot aan retro.