skip to Main Content
Welke Soorten Accu’s/batterijen Zijn Er?

Welke soorten accu’s/batterijen zijn er?

De nikkelcadmiumaccu’s;

Deze accu’s zijn geen optie. Dit komt omdat er op aarde maar een kleine cadmiumvoorraad is. Toch is deze accu is echter wel belangrijk, omdat het een zeer goede prestatie levert.

De zinkluchtaccu;

Het bedrijf “Electric Fuel” heeft deze accusoort bedacht. Wanneer deze accu leeg is moet deze verwisseld worden voor een geheel nieuwe accu. De lege accu moet dan naar de fabriek opgestuurd worden. In de fabriek worden de accu’s ververst.

Momenteel zijn ze nog druk met het opzetten van een distributiesysteem, zodat de lege accu’s overal opgehaald kunnen worden, en de volle accu’s ook weer geleverd kunnen worden.

De nikkelmetaalaccu;

Deze is 50% minder zwaar dan de loodzuuraccu’s. Het nadeel wel is dat deze accu twee keer zo duur is. Ook een niet veel gebruikte accu.

De loodzuuraccu;

Vrijwel iedere auto bevat een loodzuuraccu. Tot nu toe is dit de goedkoopste accu die het meeste word gebruikt. Er zijn nog wel een aantal verbeteringen mogelijk op het gebied van het vermogen.

De Lithium Accu;

Dit is het type accu (in diverse soorten) dat op dit moment het grootste perspectief biedt. Zowat alle elektrische auto’s van dit moment hebben dit type accu.

De reden hiervan; – betere gewichtsverhouding, – grotere vermogen dat de accu kan leveren, – geringe zelfontlading – en de veel kleinere gevoeligheid voor lagere temperaturen.

Het nadeel van dit type accu is dat ze oververhit kunnen raken (en mogelijk exploderen) en dat ze altijd in een samengesteld pakket gebruikt moeten worden. Ze zijn daarom veel lastiger in onderlinge balans te houden. Om oververhitting te voorkomen moet altijd iedere cel in de gaten gehouden worden door een Battery Management System (BMS). Dit resulteert in een relatief hoge kostprijs. Wel word er verwacht dat door grotere afnames de prijzen siginificant gaan dalen.


Bij het kiezen van een type accu moet men rekening houden met de volgende punten:

  • Het gewicht van de accu
  • Het maximale vermogen dat de accu kan leveren
  • De gebruiksduur van de accu
  • De grootte van de accu
  • De maximale energieopslag